Powered By Blogger

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα: "EUSO 2014", Συγχαρητήρια σε όλους!!!

 Συγχαρητήρια!!!! Ίσως να μπήκα λίγο απότομα στο ζουμί του θέματος (ίσως να μην γνωρίζετε καν τι είναι ο διαγωνισμός EUSO), αλλά δεν συγκρατήθηκα. Γιατί σήμερα, ως μέλος μιας από τις 79 ομάδες που  πήραν  μέρος στον διαγωνισμό, ένιωσα απερίγραπτο εύρος συναισθημάτων, θετικών πάντα, τα οποία δεν μπορούσα να βαστίξω πια μέσα μου. 
  Εχεμ, τέλος πάντων (ανάσα, ανάσα). Ας αρχίσουμε από τα βασικά.
  Ο EUSO είναι λοιπόν ένας διαγωνισμός φυσικών επιστημών. So what, θα μου πείτε. Έχουμε τους διαγωνισμούς Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών (τον τελευταίο φυσικά πολλοί μαθητές τον βλέπουν με δέος πια, αφού πήγαν για μια φορά στην πρώτη φάση και... αφήστε καλύτερα). ΛΑΘΟΣ!!!! Έχει τεράααααστια διαφορά. Θα σας εξηγήσω αμέσως.
 Λοιπόν, πόσοι από εσάς ονειρευόσασταν και ονειρεύεστε ως παιδιά και έφηβοι την (ακόμα και ελάχιστη) επαφή με το εργαστήριο; Λέω ελάχιστη, διότι δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενική. Και πόσοι υποστηρίζετε, δικαίως, ότι οι φυσικές επιστήμες χωρίς το πείραμα είναι λειψές (άσχετα αν αυτό οφείλεται στην υπερ-ύλη που πρέπει να διδαχθεί); Ε, για τους λόγους αυτούς λοιπόν τα τελευταία χρόνια οργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τα ΕΚΦΕ (εργαστηριακά κέντρα φυσικών επιστημών) ένας διαγωνισμός αποκλειστικά εργαστηριακός!!! Το όνομα αυτού, EUSO. Γίνεται στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ολυμπιάδας πειραμάτων με την ίδια ονομασία. Σε αυτόν εξετάζονται οι μαθητές εργαστηριακές δεξιότητες Βιολογίας, Χημείας και Φυσικής, σε ομάδες των τριών παρακαλώ. Όμως, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν οι ομάδες αποτελούνται από τους τρεις Ολυμπιονίκες διαγωνισμών Φυσικής, Βιολογίας, Χημείας, τα ΕΚΦΕ της χώρας μας με πολύ κόπο και μεράκι οργανώνουν κάθε χρόνο τον ελληνικό διαγωνισμό σε 2 φάσεις: τους τοπικούς, που γίνονται στα κατά τόπους ΕΚΦΕ και διαγωνίζονται τριάδες μαθητών από κάθε τοπικό σχολείο, και τον πανελλήνιο, στον οποίο οι 2 υψηλότερες βαθμολογικά ομάδες από κάθε ΕΚΦΕ συναγωνίζονται με τους υπόλοιπους νικητές των τοπικών από όλη την Ελλάδα. Υπέροχη η ιδέα, και πολύ καλά οργανωμένη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνεται η επιτυχία τους. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους: φέτος συμμετείχαν 386(!) σχολεία στον διαγωνισμό, με μία ή περισσότερες τριμελείς ομάδες μαθητών!!!
   Που λέτε λοιπόν η ομάδα μας προκρίθηκε στον πανελλήνιο, ο οποίος είναι πάντα μια απόλαυση και για τους συμμετέχοντες και για τους επιβλέποντες. Και αυτό γιατί οι πρώτοι μεν έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτότυπα πειράματα που ξεφεύγουν από την παπαγαλία του Λυκείου και επικεντρώνονται στο να γίνουν εγκεφαλικά και, κατ' επέκταση, δημιουργικά, οι δεύτεροι δε απολαμβάνουν  την συναναστροφή με τα παιδιά, ειδικά οι διοργανωτές είναι παρόντες πάντα στα πειράματα έτοιμοι να βοηθήσουν, να συμβουλέψουν και να υποστηρίξουν. Φυσικά στα διαλείμματα (διαλύματα μιλώντας πειραματικά) υπάρχει το σύνηθες τσατ με παιδιά άλλων σχολείων, γνωριμίες, χαβαλές κλπ κλπ. Όλες οι ομάδες βάζουν τα δυνατά τους λοιπόν, ακόμα και αν υπάρχει μόνο μια θέση για τον πανευρωπαϊκό, γιατί πάνω από όλα έχει σημασία η συμμετοχή, η ομαδικότητα, η πνευματική ανέλιξη και το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας.  Σαν τους (αρχαίους) Ολυμπιακούς Αγώνες σε εργαστήριο.
    Το παραπάνω μήνυμα παρουσιάστηκε την επόμενη ημέρα στην βράβευση , όπου έγινε πια το "σήμα κατατεθέν" της Πανευρωπαϊκής Ολυμπιάδας EUSO που φέτος θα γίνει στην Αθήνα. Αφού ο κος Διονύσιος Σιμόπουλος μας ταξίδεψε στο σύμπαν με την εισήγηση του "Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν", και μας έκανε να νιώσουμε πόσο μικροί είμαστε μπροστά στην ολότητα του με τρόπο κυριολεκτικά καθηλωτικό, ακολούθησαν εικόνες από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και έπειτα οι έπαινοι. Προφανώς και όλα τα σχολεία άξιζαν το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια μας, γιατί τόλμησαν, και με άψογη εντιμότητα και ολόψυχη προσπάθεια απέδειξαν ότι η ελληνική νεολαία είναι ελπιδοφόρα, ότι έχουμε την δύναμη να παλεύουμε για το "ένα βήμα παραπέρα", αν και οι περισσότεροι από εμάς με ελάχιστη πείρα πάνω στο εργαστήριο!! Πραγματικά συγκινητικό!!
 Όπως συγκινητική ήταν η αφή της Φλόγας του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού, που ήταν ένα πείραμα θερμοδυναμικής!! Η φωτιά άναψε πάνω σε ένα στρεφόμενο πλαίσιο, και οι διοργανωτές, συγκρίνοντας την φωτιά με την "φωτιά", την "σπίθα" που έβλεπαν στα μάτια των παιδιών και στο πνεύμα τους,  συμπέραναν ότι αυτοί έχουν αναλάβει την ανέλιξη του πνεύματος αυτού. Και με μια γρήγορη περιστροφή του πλαισίου, η φωτιά ανυψώθηκε ένα μέτρο! Εντυπωσιακός παραλληλισμός, και εντυπωσιακό πείραμα, όπως βλέπετε από κάτω!!!!




  Έπειτα από μια γρήγορη επιστολή προς τον πρόεδρο της πανευρωπαϊκής επιτροπής, μας επιφύλασσαν και μια δεύτερη συγκινητική έκπληξη: στα πλαίσια του διαγωνισμού είχαν συνθέσει έναν ύμνο, ονόματι "Together We Are One", που, όπως μαρτυρά ο τίτλος, ήταν ύμνος ομόνοιας, ειρήνης, αδελφοσύνης, και φυσικά επιστήμης!! Οι στίχοι του ήταν ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους μας, και κυρίως για εμάς τους νέους! Άψογη δουλειά, οφείλω να ομολογήσω!!

  Για το τέλος άφησα το μεγάλο βραβείο... που φέτος ήταν γεμάτα ανατροπές!!! Αρχικά: στην πρώτη θέση ισοβάθμισαν το Σχολείο Μωραΐτη και το ΓΕΛ Μολαών Λακωνίας, πράγμα σπάνιο από μόνο του για αυτόν τον διαγωνισμό. Όμως, μόνο ένας μπορούσε να πάει στον πανευρωπαϊκό, οπότε αυτό θα το έκρινε η θεία Τύχη, με την μορφή δύο άγνωστων διαλυμάτων! Η κάθε ομάδα διάλεξε ένα εκ των δύο άγνωστων διαλυμάτων και έριξε μέσα έναν δείκτη, και όποιου άλλαζε χρώμα θα ήταν ο τυχερός!!! Και αυτοί
ήταν τα παιδιά της Σχολής Μωραΐτη, στα οποία εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον Πανευρωπαϊκό!!!
  Αυτά για την ώρα. Τώρα ίσως καταλαβαίνετε γιατί ξεκίνησα με τόσο συναίσθημα!! Για να πάρετε μια γεύση της εμπειρίας μας, να τα λίνκς με φωτοζ,
από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (που, αν και δεν γνωρίζω τίποτα για τον εκεί διαγωνισμό, εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και στους εκεί επιτυχόντες!).
http://www.ekfe.gr/portal/index.php/fotografies-2/euso-2014-panellinios-diagonismos-1

(γιατί 1 εικόνα = 1000 λέξεις!)

Και πάνω από όλα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον ίδιο το διαγωνισμό!!! Τα λέμε τον Μάρτιο στην Αθήνα!


                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου